Nee, om met AI aan de slag te gaan hoef je heus geen groot bedrijf te zijn

Lorence van den Broek
By
Lorence van den Broek
May 8, 2024
5 min read
Nee, om met AI aan de slag te gaan hoef je heus geen groot bedrijf te zijn

Laten we er geen doekjes om winden: de term 'AI' wordt tegenwoordig zo vaak gebruikt dat het bijna haar glans heeft verloren. Desondanks hangt er een waas van mythische proporties rond, waarvan een groot deel te wijten is aan de vermeende astronomische budgetten die nodig zouden zijn om deze technologie te omarmen.

Hier bij Wonka willen we echter een ander verhaal vertellen; een verhaal dat niet gaat over ontoegankelijke technologie en onbereikbare budgetten, maar over concrete kansen en transformatieve mogelijkheden voor kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's) in Vlaanderen.

De Mythe Ontkracht: AI binnen Handbereik

"AI is peperduur!" Zo luidt de gangbare opinie, gevoed door uitspraken zoals die van Sam Altman van OpenAI, die tijdens een evenement op MIT onthulde dat de kosten voor het trainen van hun geavanceerde AI-modellen de 100 miljoen dollar overschrijden. Dit roept onvermijdelijk vragen op bij onze Vlaamse KMO's, wiens budgetten niet in de buurt komen van dergelijke kolossale bedragen. Maar wat als we je vertellen dat het echte potentieel van AI niet ligt in het zelf ontwikkelen van complexe systemen, maar in het slim integreren van bestaande, soms zelfs kosteloze, modellen en tools?

Wonka’s Missie: AI voor Elke KMO

Bij Wonka gaat het ons niet alleen om het ontzenuwen van de hype rondom AI, maar vooral om het demonstreren van de haalbaarheid en het potentieel ervan voor de versterking van de Vlaamse KMO's. In nauwe samenwerking met VLAIO en Agoria, introduceren we met trots het Start AI-traject. Dit initiatief opent niet alleen de deur naar de wereld van AI, speciaal ontworpen voor KMO's, maar maakt deelname ook uiterst toegankelijk dankzij subsidies die maar liefst 70% van de kosten dekken.

Huidige Stand van AI in Vlaamse Bedrijven

Uiteraard, volgen we de Vlaamse overheid in haar redenering en zijn we fan van de steunmaatregel, maar toch is het interessant om eens te gaan kijken wat de cijfers zeggen. Volgens de AI Barometer, een initiatief van de Vlaamse Regering dat licht werpt op de adoptie van AI door lokale bedrijven, is er inderdaad nog werk aan de winkel.

Een Momentopname van Vooruitgang

Volgens de AI Barometer maakt momenteel één op de vier Vlaamse bedrijven gebruik van ten minste één AI-technologie. Dit duidt op een bemoedigende trend richting digitale innovatie, maar benadrukt tegelijkertijd het enorme potentieel dat nog onaangeroerd ligt. De reis van AI-integratie is pas begonnen en de horizon van mogelijkheden blijft zich uitbreiden.

Navigeren door Uitdagingen

Een van de meest prominente obstakels op dit pad is het wijdverspreide gebrek aan kennis en expertise in AI, een factor die de adoptiesnelheid van deze technologieën aanzienlijk beïnvloedt. Dit benadrukt de urgente behoefte aan toegankelijke educatieve programma's en platforms voor expertise-uitwisseling die bedrijven kunnen helpen om deze kloof te overbruggen.

Verkenning van Toepassingsgebieden

Terwijl AI momenteel voornamelijk zijn weg vindt in administratieve taken en ICT-beveiliging, liggen er ongekende kansen in domeinen zoals productontwikkeling, klantenservice, en logistiek. Deze gebieden bieden een vruchtbare grond voor bedrijven om hun concurrentiepositie te versterken door innovatieve AI-toepassingen.

De Onmiskenbare Impact

De vroege adopters van AI in Vlaanderen rapporteren significante voordelen, variërend van verbeterde bedrijfsprocessen en kostenreductie tot innovatie in producten en diensten. Dit bevestigt AI's rol als een drijvende kracht achter groei en efficiëntie, en onderstreept het potentieel van deze technologie om de bedrijfsvoering fundamenteel te transformeren.

Een Oproep tot Actie

De AI Barometer dient als een wake-up call voor Vlaamse KMO's, een aansporing om de uitgestrekte kansen die AI biedt met beide handen aan te grijpen. Met de juiste ondersteuning en toegang tot deskundigheid kunnen deze bedrijven zichzelf heruitvinden en een leidende rol opnemen in de digitale toekomst. De toekomst is nu, en het is aan ons om die vorm te geven.

Van Theorie naar Praktijk: AI Succesverhalen van Vlaamse KMO's

Punt gemaakt. Het is tijd om de sprong te maken van abstracte statistieken naar de harde realiteit, in de vorm van inspirerende voorbeelden van Vlaamse KMOs die AI hebben omarmd. Er zijn namelijk genoeg voorbeelden die de veelzijdige natuur van AI bewijzen.

Maar het hoeft heus niet over een nieuws-worthy idee te gaan. Met de juiste steun en een duidelijke visie kunnen ondernemers AI inzetten om hun bedrijf op innovatieve wijze te transformeren, te laten groeien en toekomstbestendig te maken door interne processen te optimaliseren. Denk aan vacatures schrijven en opzoekwerk in de kennisdatabank.

Wat het Start AI-Traject voor U Betekent

Het Start AI-traject is meer dan alleen een introductie tot AI; het is uw springplank naar echte verandering en innovatie. Maar wat betekent dit nu concreet voor u en uw KMO?

Een Traject op Maat van Uw Bedrijf

Ongeacht uw kennisniveau of ervaring, het Start AI-traject past zich aan aan uw specifieke behoeften. Het doel? AI begrijpelijk en toegankelijk maken voor iedereen, met praktische toepassingen die directe impact hebben op uw bedrijf.

De Voordelen op een Rij

Doorheen uw reis in het traject werkt u samen met experts van Wonka AI, die klaarstaan om u te ondersteunen. En dat alles tegen een gereduceerde prijs, dankzij subsidies die het financieel haalbaarder maken voor KMO's om met AI aan de slag te gaan.

Het Start AI-traject belooft u niet alleen een blik op de toekomst, maar biedt ook tastbare voordelen hier en nu. Beschouw het als uw uitnodiging om voorop te lopen in een wereld waar technologie de drijvende kracht is achter succes en groei.

Hoe gaan we te werk?

Hoe deelnemen aan het Start AI-Traject?

Deelname aan dit traject is eenvoudig en toegankelijk.

Bent u klaar om de mogelijkheden van AI voor uw onderneming te benutten? Volg dan deze eenvoudige stappen om deel te nemen:

Stap 1: Controleer of uw KMO voldoet aan de criteria.

Stap 2: Vul het online interesseformulier in op onze website.

Stap 3: Uw aanmelding wordt geëvalueerd door een expertpanel.

Stap 4: Bij goedkeuring start uw AI-traject, ondersteund door onze experts.

Hoe inschrijven?

Met de huidige subsidieperiode die 15 juli 2024 afloopt, is dit het uitgelezen moment voor KMO's om de stap naar AI te zetten. Het Start AI-traject biedt een niet te missen kans om met ondersteuning van experts de mogelijkheden van AI te verkennen en te implementeren. Laat deze kans niet voorbijgaan om uw bedrijf te transformeren en klaar te stomen voor de toekomst.

Toch nog twijfels?

AI kan een game-changer zijn voor uw bedrijf. Heeft u vragen of twijfels over wat AI voor uw onderneming kan betekenen? Wij staan klaar om uw vragen te beantwoorden en u te begeleiden bij elke stap. Neem contact met ons op en ontdek hoe u de kracht van AI kunt benutten..

E-mail ons op info@meetwonka.com , of bezoek onze website voor meer informatie.